Mała kuchnia – jak ją urządzić? Kompleksowy poradnik

mała kuchnia w bieli

Mała kuchnia, a raczej jej urządzenie, to spore wyzwanie. W jej przypadku ograniczający jest nie tylko metraż, ale przede wszystkim wiele funkcji, które pomieszczenie to musi spełniać. Na szczęście z urządzeniem małej kuchni poradzą sobie nawet osoby niebędące projektantami, o ile dobrze zaplanują całe przedsięwzięcie. Jak więc zaaranżować to pomieszczenie, aby łączyło ergonomię z pięknem? Oto kompleksowa wiedza, którą zgromadziłam również na własny użytek.

Projekty małych kuchni, czyli zaczynamy od planu

Mała kuchnia wymaga naprawdę skrupulatnego zaplanowania. Kluczowe jest przede wszystkim zastanowienie się, jakie funkcje ma spełniać to pomieszczenie, jakie mają znaleźć się w nim sprzęty oraz co nas ogranicza. W przypadku funkcji może okazać się, że będzie nam zależało nie tylko na przygotowywaniu posiłków, ale również choćby niewielkiej przestrzeni do spożywania dań (w małej kuchni jej wydzielenie to szczególnie duże wyzwanie).

Co do sprzętów, również należy zastanowić się, które będą absolutnie niezbędne. Przykładowo ze względu na rzadkie gotowanie, w małym mieszkaniu singla lub pary zupełnie wystarczająca może być dwupalnikowa płyta indukcyjna. Pozwoli ona na zaoszczędzenie tak cennego miejsca na blacie roboczym, którego w małej kuchni nigdy za wiele.

Przy projekcie małej kuchni trzeba wziąć pod uwagę również ograniczenia. W przypadku mieszkań w stanie deweloperskim właściciele mają mniejsze możliwości jeśli chodzi np. o podpięcie głównych sprzętów czy ulokowanie zlewu. Sporadycznie istnieje natomiast możliwość dobudowania ścianki działowej oddzielającej małą kuchnię od reszty wnętrza. Choć oczywiście przy niewielkim metrażu nie zawsze jest to rozwiązanie optymalne. Dodatkowo decydując się na taką ściankę należy pamiętać, by była ona na tyle solidna, aby mogła podtrzymywać półki wiszące. Co jasne, o ile będzie to właścicielom potrzebne.

Mała kuchnia, a kolorystyka i podłoga

Mając już wstępny plan małej kuchni stworzony pod kątem swoich potrzeb, należy zastanowić się nad wyborem kolorystyki wnętrza oraz jego stylu. Dlaczego jest to ważne już teraz? Wynika to przede wszystkim z faktu, że jednym z początkowych etapów prac ekipy wykończeniowej będzie położenie połogi w kuchni. Jest ona ważnym elementem, który musi spełniać zarówno funkcje praktyczne, jak i estetyczne.

W przypadku urządzania małych kuchni poleca się jasną kolorystykę, zwłaszcza biel, przy czym ta ostatnia nie do końca sprawdzi się na podłodze. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na fakt, że będą na niej widoczne wszelkie zabrudzenia, o które w pomieszczeniu tym nietrudno. Zdecydowanie bardziej rekomendowane są więc odcienie szarości, zwłaszcza sympatykom stylu nowoczesnego oraz minimalistycznego w wykończeniach wnętrz (tak, tak, to ja).

INSPIRACJE: Mała kuchnia inspirowana minimalizmem.

Oczywistym wyborem będą płytki podłogowe do kuchni, które są odporne na ścieranie, ale również dobrze znoszą upadające przedmioty. Przy ich wyborze powinniśmy dodatkowo pamiętać, aby były antypoślizgowe. W przypadku tego ostatniego parametru, dobrej jakości płytki kuchenne będą posiadać oznaczenie R11 albo R12.

Wybierając podłogę w kuchni inwestorzy coraz częściej decydują się również na panele winylowe. Ich główne zalety to:

  • odporność na zabrudzenia oraz zarysowania,
  • duże możliwości wyboru jeśli chodzi o wzory i kolory,
  • trwałość (choć zależy ona od producenta),
  • wodoodporność,
  • świetne właściwości pod względem izolacji akustycznej (doskonałe w przypadku małej kuchni w bloku),
  • odporność na mechaniczne uszkodzenia.

Jeśli sami mieliście do czynienia z panelami winylowymi w kuchni, podzielcie się proszę swoją opinią na ich temat w komentarzu.

Oświetlenie kuchni

Równie ważnym elementem, który trzeba przemyśleć już na początkowym etapie jest oświetlenie kuchni. Także pełni ono funkcję dekoracyjną oraz praktyczną, przy czym planując je należy zadbać przede wszystkim o to, aby lampy sufitowe do kuchni lub te zamontowane w suficie podwieszanym nie sprawiały problemów przy otwieraniu górnych szafek meblowych.

mała kuchnia z szarymi meblami
Przykład świetnie rozplanowanego oświetlenia w małej kuchni połączonej z salonem w projekcie INVENTIVE studio.

Choć zazwyczaj centralne źródło światło dobiera się na późniejszym etapie, to już na samym początku istotne jest też zaplanowanie oświetlenia podszafkowego, zwłaszcza w nowych domach, gdy dopiero określane są punkty świetlne.

Czym jeszcze kierować się przy wyborze oświetlenia do kuchni? Poza wyglądem warto zwrócić uwagę na funkcję praktyczną. W domach i mieszkaniach bez klimatyzacji, w okresie letnim doskonale sprawdzą się wentylatory sufitowe, które obecnie prezentują się naprawdę nowocześnie. Warto rozważyć montaż takiego wariantu, może bowiem okazać się, że w czasie upałów będzie on zbawienny podczas gotowania.

Planowanie stref a urządzanie małej kuchni

Zdecydowanie najważniejszym etapem przy wykonywaniu projektów małych kuchni jest planowanie stref. Ich celem jest takie urządzenie pomieszczenia, aby było ono jak najbardziej wygodne podczas wykonywania codziennych obowiązków.

W przypadku małych kuchni w blokach część tej pracy jest z góry narzucana, głównie ze względu na umiejscowienie gniazdek pod sprzęty AGD czy rury odpływowej do zlewu. Wciąż jednak możemy popełnić na tym etapie wiele błędów zwłaszcza, gdy ogranicza nas metraż.

Użytecznym rozwiązaniem przy planowaniu małej kuchni jest znajomość optymalnego układu mebli i sprzętów zgodnie ze strefami, ulokowanymi w następującej kolejności:

  • strefa zapasów – to tutaj mają znajdować się zapasy żywności, czyli w lodówce i szafkach na produkty niewymagające chłodzenia,
  • strefa przechowywania – z przedmiotami codziennego użytku, takimi jak sztućce, zastawa stołowa oraz szkło. W tym miejscu powinno wygospodarować się również przynajmniej kilkanaście centymetrów blatu, aby móc wyciągnąć te przedmioty z szafek i wygodnie je odłożyć,
  • strefa zmywania – miejsce, w którym znajduje się zmywarka, zlewozmywak oraz miejsce na suszenie naczyń. W przypadku małych kuchni często zlewozmywak ma tylko jedną przegrodę, dlatego tak ważne jest zaplanowanie osobnego miejsca na suszenie naczyń, np. w górnej szafce z ociekaczem. W strefie tej powinien znaleźć się również kosz na śmieci, najlepiej podzielony na kilka sekcji, by ułatwić sortowanie odpadów,
  • strefa przygotowywania – niezbędna do przygotowywania posiłków, dlatego też ważny jest możliwie jak najdłuższy blat roboczy, a także dostępne pod ręką deski do krojenia, miski i przyprawy. W strefie tej istotne znaczenie ma dodatkowo odpowiednia organizacja, w czym pomagają szuflady i właściwie zaaranżowane szafki,
  • strefa gotowania – to przestrzeń na piekarnik, płytę grzewczą, mikrofalę oraz okap. Właśnie tutaj powinny znaleźć się przyrządy do gotowania takie jak garnki i patelnie.

Mała kuchnia a zasada trójkąta roboczego

Oczywiście odpowiednie zaplanowanie każdej strefy w małej przestrzeni może być niemożliwe, dlatego też w tej sytuacji warto kierować się prostą zasadą trójkąta roboczego w kuchni. Jej celem jest jak najbardziej ergonomiczne ustawienie lodówki, płyty grzewczej oraz zlewozmywaka, aby przemieszczanie się podczas pracy w kuchni było wygodne. Zasada trójkąta roboczego w kuchni mówi o tym, że:

  • odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem powinna mieścić się w przedziale od 60 do 180 cm,
  • odstęp pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą powinien mieścić się w przedziale od 60 do 160 cm,
  • odległość pomiędzy lodówką a płytą grzewczą powinna mieścić się w przedziale od 120 do 210 cm.

Głównym błędem popełnianym w małych kuchniach na etapie planowania stref jest właśnie zbyt mała odległość pomiędzy zlewem a płytą grzewczą (w bardzo małych kuchniach powinno być to co najmniej 40 cm). Dodatkowo niekorzystne jest ustawienie płyty oraz zlewu w jednym ciągu tuż obok siebie, co utrudnia korzystanie z nich na co dzień.

mała kuchnia z białymi meblami kuchennymi
Wydzielenie trójkąta roboczego i stref nie zawsze jest możliwe, zwłaszcza w tak małych kuchniach. Warto jednak zawalczyć o każdy centymetr wolnego blatu. Tym razem kuchnia z jadalnią i salonem projektu KAZA Concept.

Innym wyzwaniem na etapie planowania stref jest ulokowanie płyty bardzo blisko lodówki. Sprawia to, że po wyciągnięciu produktów nie ma ich gdzie położyć. Jest to problematyczne również po zakupach, gdy może brakować blatu na odłożenie siatek, zanim produkty znajdą się w lodówce i szafkach.

Kolejną kwestią jest ulokowanie zlewu przy oknie. Zwłaszcza w przypadku kuchni w kształcie litery U jest to praktyczne rozwiązanie, przy czym warto pamiętać, aby tak umieścić zlewozmywak oraz baterię kranową, aby nie mieć problemów z otwieraniem skrzydeł okiennych, a przynajmniej jednego z nich.

Meble kuchenne bez kompromisów

Dysponując planem stref można przejść do zakupu zabudowy lub zamówienia mebli kuchennych na wymiar. Ze względu na funkcje praktyczne oraz ograniczony metraż poleca się, aby do małych kuchni wybierać właśnie projekty na indywidualne zamówienie. Będą one odpowiadały na określone potrzeby domowników, a także wykorzystywały każdy centymetr wolnej przestrzeni.

W przypadku kolorystyki mebli kuchennych zdecydowanie rekomenduje się białe lub jasne fronty, które optycznie powiększą przestrzeń. Mogą być to dodatkowo fronty połyskujące, przez co będzie to kuchnia nowoczesna wpisująca się w aktualne trendy. Białe meble kuchenne również są obecnie bardzo modne i często wybierane przez inwestorów. Wbrew pozorom są praktyczne w użytkowaniu, a także sprawiają wrażenie większego ładu i porządku, co jest kluczowe w pomieszczeniach o niewielkim metrażu.

mała kuchnia z salonem
Biel, smukłe fronty do sufitu i ogólny minimalizm. Oto przepis na małą kuchnię z salonem i jadalnią, znów w wydaniu KAZA Contept

Kolejnym zaleceniem do małych kuchni, także ze względu na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, jest wybór mebli do sufitu. Wówczas jednak szafki powinny być smuklejsze, np. węższe. Oczywiście zalecenia zaleceniami, ale biała kuchnia to nie przymus. Odważniejsze kolory także mogą się sprawdzić, o ile zostaną użyte w odpowiedni sposób.

Wybierając meble kuchenne na wymiar wykonawcy muszą również pamiętać o kilku kluczowych wymiarach:

  • standardowa głębokość dolnych szafek to 60 cm,
  • typowa wysokość blatu to 85-86 cm, przy czym jeśli domownicy są wyżsi, wówczas zaleca się wymiar bliższy około 90 cm,
  • w przypadku okapu nad płytą gazową powinien być on umieszczony od niej w odległości 70-75 cm; przy płycie indukcyjnej może być to 60-65 cm,
  • wysokość górnych szafek ma znaczenie funkcjonalne, przy czym głównym wyznacznikiem jest to, aby odległość od blatu dolnego boku szafki wynosiła od 55 do 60 cm.

W przypadku kuchni nowoczesnych częstym elementem jest blat barowy zwłaszcza, gdy pomieszczenie jest otwarte na salon. Wówczas wysokość blatu barowego powinna wynosić od 110 do 120 cm.

  1. Deska do krojenia zrobiona z granitu – nie tylko wytrzymała, ale i piękna deska, którą z powodzeniem można trzymać na kuchennym blacie.
  2. Deska z bambusa pomagająca zachować porządek w kuchni – praktyczna deska do krojenia, dedykowana sympatykom drewna.*
  3. Elegancka deska kamienna firmy Blomus – idealny produkt dla osób, które zdecydowały się urządzić swoją kuchnię przy użyciu naturalnych materiałów.*

*Link afiliacyjny.

Wybór blatu kuchennego

Wybór blatu kuchennego to bardzo ważna decyzja i to zarówno pod kątem użytkowania, jak i finansów. Okazuje się bowiem, że zakup np. blatu marmurowego lub blatu granitowego może wręcz przekroczyć koszt stworzenia kuchni. Zawsze należy przecież wziąć pod uwagę nie tylko sam koszt tworzywa, ale również jego obróbki. Wszelkie dodatkowe wycięcia, których w małych kuchniach jest naprawdę sporo mogą sprawić, że inwestycja ta pochłonie niemały budżet.

Zdecydowanie najczęściej wybieranymi są obecnie blaty kuchenne laminowane. Poza przystępną ceną są bardzo wytrzymałe i to zarówno na kontakty z nożem, jak i wnikanie wody czy innych substancji. Dodatkowym ich atutem jest fakt, że inwestorzy mają ogromne możliwości jeśli chodzi o wybór wzorów oraz kolorów (również imitacje drewna lub betonu), dlatego też każdy znajdzie wariant idealnie dopasowany do swoich potrzeb. Jakie są wady blatu laminowanego? Dla wielu jest nią po prostu sztuczność, np. w porównaniu z pięknym i ponadczasowym blatem drewnianym.

mała kuchnia z brązowymi szafkami
Piękny i praktyczny blat w kolorze szarym, to idealny wybór do każdej kuchni. Tym razem projekt autorstwa BLU_ ze smukłymi szafkami do sufitu, które pozwalają maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń.

Blaty drewniane to oczywiście marzenie wielu osób. Przy czym trzeba zastanowić się, czy warto inwestować tak duże pieniądze w materiał, który w kuchni – zarówno małej, jak i dużej – nie jest nazbyt praktyczny. Materiał ten, choć bez wątpienia piękny, przede wszystkim łatwo chłonie zabrudzenia. Dlatego też pozostawienie na drewnianym blacie kuchennym mokrej ściereczki czy kawałka cytryny może sprawić, że plama ta pozostanie i jedynym sposobem na jej usunięcie będzie szlifowanie.

Marzeniem wielu osób jest również biała kuchnia z drewnianym blatem, która także wpisuje się w trendy wnętrzarskie. Bez wątpienia takie połączenie jest nowoczesne i piękne, przy czym drewno można w większości przypadków zastąpić znacznie praktyczniejszym laminatem. Wszystko to z korzyścią dla portfela i późniejszego użytkowania. Oczywiście wybór ten pozostaje w gestii właścicieli i ich potrzeb. Tutaj przydatna może być jednak dodatkowa, bardziej pozytywna opinia osoby mającej drewniany blat w swoim domu, do której tekstu odsyłam.

Wśród naturalnych materiałów do wykończenia blatu kuszący może być również marmur, który uchodzi jednak za bardzo wymagający. Marmurowy blat znakomicie wpisze się w stylistykę nowoczesnych kuchni, przy czym jest wysoce nasiąkliwy, a także łatwo go porysować. Dodatkowo łatwo wchłania tłuszcze, a także jest podatny na działanie kwasów. Wysoka jest również jego cena, która z obróbką może wynieść nawet około 2 tys. zł za mb.

Alternatywą dla luksusowego blatu marmurowego jest blat granitowy. Jest twardszy aniżeli marmur, a także zdecydowanie mniej nasiąka, dzięki czemu jest praktyczniejszy. Inne zalety granitowych blatów to:

  • estetyka oraz naturalność tworzywa,
  • odporność na działanie wysokich temperatur,
  • odporność na zarysowania,
  • niepalność i powolne nagrzewanie się,
  • łatwość utrzymania w czystości.

Wśród wad blatów granitowych wskazuje się na wysoką cenę, duży ciężar własny, a także konieczność okresowej impregnacji.

Warty uwagi jest również blat z konglomeratu. Przykładem jest konglomerat kwarcowy zawierający plastyfikatory, dzięki czemu jest trwały. Dodatkowo cechuje się niewielką nasiąkliwością, a także pozwala na szerokie możliwości jeśli chodzi o wybór wzorów i kolorów. Niestety podobnie jak blaty drewniane, marmurowe czy granitowe, taki wariant jest drogi.

Wybór sprzętu AGD do kuchni

Wybór sprzętu AGD przewija się już od pierwszego etapu planowania pomieszczenia, ważne bowiem, aby odpowiadał on na potrzeby domowników. Przy urządzaniu małej kuchni należy przede wszystkim rozważyć montaż nieco mniejszych wariantów urządzeń. Przykładem jest mała lodówka, która doskonale sprawdzi się w kawalerkach, czy mieszkaniach dla par. Będzie bowiem zajmowała zdecydowanie mniej miejsca, a jej przestrzeń będzie lepiej wykorzystana. Podobnie w przypadku płyty indukcyjnej. W niektórych sytuacjach warto przemyśleć wariant z mniejszą liczbą palników lub wręcz płytę podłączaną do prądu.

mała kuchnia z mikserem SMEG
Gdy mały sprzęt AGD to również dekoracja. Zdjęcie ze strony UNSPLASH.COM.

Dodatkowo w małych kuchniach doskonale sprawdza się sprzęt AGD do zabudowy. Wynika to z faktu, że meble tworzą wtedy spójną estetycznie całość, co również jest ważne w mniejszych pomieszczeniach, dla ich optycznego powiększenia. Inne zalety AGD do zabudowy to:

  • nowoczesny wygląd mebli,
  • możliwość ukrycia nieestetycznych wnęk i szczelin,
  • oszczędność miejsca,
  • łatwiejsze utrzymanie czystości,
  • uzyskanie wrażenia przestronności.

Na tym etapie warto przewidzieć też przechowywanie małego AGD do kuchni. Urządzenia takie jak miksery, tostery i czajniki zajmują sporo miejsca. Dlatego też powinno się wybierać je na tyle rozmyślnie, aby po użytkowaniu móc je schować w szafkach. Oczywiście małe AGD do kuchni pozostające na blacie może dodatkowo pełnić funkcję dekoracyjną, a przykładem są designerskie czajniki czy tostery.

  1. Czajnik SMEG w kolorze szampańskim – idealna dekoracja dla osób planujących urządzić swoją kuchnię z dodatkami w stylu glamour.*
  2. Biały czajnik włoskiej firmy Alessidokładnie taki model i w tym kolorze wybrałam do własnej kuchni (oby dobrze się spisywał!).*
  3. Minimalistyczny czajnik Stelton – nad tym prostym pod względem designu czajnikiem (w wersji białej) zastanawiałam się również przy urządzaniu mojej kuchni.

*Linki afiliacyjne.

Wygodne przechowywanie

Ważną kwestią jest organizacja kuchni, zwłaszcza przy niewielkim metrażu. Kwestię tę trzeba oczywiście zaplanować już na etapie określania stref oraz zabudowy, przy czym warto poświęcić temu nieco dodatkowej uwagi tak, aby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń.

Aby dobrze wykorzystać każdy centymetr małej kuchni można rozważyć zabudowę pod sufit, choć niejednokrotnie zdarza się, że projektanci mają na jej temat negatywne opinie. Dodatkowo zaleca się zastosowanie dużej liczby szuflad o różnych głębokościach, które są bardzo praktyczne i pozwalają na wykorzystanie dostępnej przestrzeni. W małej kuchni nie można zapomnieć również o miejscu nad lodówką. Często pozostaje ono zupełnie niezagospodarowane zwłaszcza, jeśli właściciele zdecydowali się na wariant wolnostojący.

mała kuchnia z szufladami
Szuflady i szafki do sufitu to podstawowe narzędzia, by zmaksymalizować przestrzeń do przechowywania. Pojawiają się one również w projekcie firmy SKAMO zajmującej się produkcją mebli na indywidualne zamówienie.

Jeśli chodzi o kwestię przechowywania w kuchni trzeba zastanowić się także nad tym, jak funkcjonalnie wykorzystać miejsce w szafkach. W tym przypadku zaleca się:

  • zastosowanie nerek oraz karuzel do szafek narożnych,
  • wkładanie przegródek oraz dodatkowych półek,
  • zastosowanie pojemników do kuchni, które także można wkładać do szafek i tym samym utrzymywać porządek.

Organizując małą kuchnię warto pamiętać dodatkowo o tym, aby najbardziej potrzebne przedmioty zawsze znajdowały się pod ręką. Natomiast te używane rzadziej były ulokowane w górnych półkach, do których dostęp jest bardziej ograniczony.

Mała kuchnia a dekoracje

Dzięki odpowiedniemu zaprojektowaniu małej kuchni powinna być ona nie tylko funkcjonalna, ale również estetyczna. Dlatego też niemniej ważne będą elementy wykończeniowe, takie jak firanki kuchenne, rośliny, czy subtelne dekoracje.

Oczywiście warto pamiętać, że w małej kuchni zdecydowanie zalecany jest umiar oraz minimalizm, co później przełoży się również na szybsze sprzątanie. Dlatego warto umiejętnie rozważyć te elementy, by optycznie nie przeciążyć pomieszczenia.

Przykładem są firanki kuchenne, które obecnie coraz częściej zastępuje się przez praktyczne rolety lub żaluzje. W niepamięć odchodzą również zazdrostki do kuchni goszczące jeszcze w bardziej tradycyjnych lub rustykalnych wnętrzach. Oczywiście możliwy jest wybór nowoczesnych firanek do kuchni i tutaj po prostu należy unikać zbyt dużej ilości wzorów. Dobrze unikać też dodatkowych upięć, o ile nie są one niezbędne ze względu na wygodę.

mała kuchnia z brązowym blatem
Gdy same elementy kuchni są tak piękne, wystarczy niewiele dekoracji na blacie. Tym razem projekt Sabiny Sadowskiej z cudownym odcieniem zieleni na frontach.

Dekorując małą kuchnię warto zachować umiar również jeśli chodzi o ustawianie rzeczy na blacie, aby wciąż wygodne było przygotowywanie posiłków. Tutaj najlepiej sprawdzi się po prostu kilka elementów takich jak estetyczny chlebak, patera na owoce, czy świeże zioła w donicach.

  1. Stalowy chlebak firmy Duka – minimalistyczny w formie, stanowiłby piękne wzbogacenie kuchennego blatu.
  2. Chlebak Emma w kolorze szarym – prostota oraz dodatek drewna w postaci rączki, to idealna praktyczna dekoracja do kuchni w stylu skandynawskim.*
  3. Bawełniany pojemnik na pieczywo firmy Stelton – materiałowy, a przez to w razie konieczności można łatwo go schować, co ma szczególne znaczenie w małej kuchni.*

*Linki afiliacyjne.

Jak widać urządzanie małej kuchni to bardzo kompleksowe zadanie, które wymaga rozsądnego planowania. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami w tym zakresie i to zarówno sukcesami, jak i porażkami. Co się sprawdziło, a czego odradzalibyście również innym osobom akurat planującym urządzanie małej kuchni?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *