Aranżacja małej kuchni – najczęściej popełniane błędy

Aranżacja małej kuchni to prawdziwe wyzwanie dla samych projektantów wnętrz, a co dopiero dla laików. Na szczęście dzięki zaznajomieniu się z najczęstszymi błędami popełnianymi w tym zakresie można po prostu ich uniknąć i tym samym stworzyć wygodne w użytkowaniu pomieszczenie, jednocześnie cieszące swoim wyglądem.

Błąd 1: Aranżacja małej kuchni bez określenia potrzeb

W przypadku ograniczonego metrażu niezbędne są kompromisy i bardzo precyzyjne określenie potrzeb domowników, o czym niestety wiele osób zapomina. Aranżacja małej kuchni wymaga odpowiedzi na pytania takie jak:

  • w jaki sposób będzie użytkowane wnętrze,
  • którzy domownicy będą najczęściej przygotowywać posiłki (wpłynie to choćby na wysokość blatu),
  • jakie są największe ograniczenia inwestorów (np. wąska kuchnia, kuchnia na poddaszu).

Dopiero udzielając odpowiedzi na tak podstawowe pytania, można przejść do rozsądnego aranżowania małej kuchni.

Błąd 2: Zbyt ciemne kolory

Małe wnętrza rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj dąży się do ich optycznego powiększenia. Nie inaczej jest w przypadku kuchni w wersji mini. Najlepiej zaaranżować ją w jasnych kolorach, które dodatkowo okazują się być wyjątkowo praktyczne. Jeśli nie jesteśmy fanami jasnych barw, alternatywą jest rezygnacja z bardzo ciemnych frontów kuchennych na całości i dodanie ich tylko w części kuchni, np. na dolnych szafkach.

aranżacja małej kuchni w bieli
DOBRA PRAKTYKA: Jasne kolory to doskonały wybór przy aranżacji małej kuchni. Tym razem projekt pracowni Studio Pięknych Wnętrz.

Błąd 3: Niepraktyczna podłoga

Bezbłędna aranżacja małej kuchni wymaga też przemyślenia kwestii podłogi. Powodem są różnego rodzaju zabrudzenia, które nieuchronnie będą na nią trafiać, a także prawdopodobieństwo upadania ciężkich przedmiotów mogących ją uszkodzić.

Jeśli więc kuchnia połączona jest z małym salonem, dobrze albo na całości zastosować praktyczną podłogę, albo przynajmniej w części kuchennej wykorzystać solidniejszy materiał. Choć zazwyczaj doprowadzi to do optycznego zmniejszenia pomieszczenia, to zagwarantuje łatwiejsze utrzymanie czystości i niemartwienie się o konieczność szybkiej wymiany podłogi.

Ważny jest również odpowiedni kolor. W kuchni, podobnie jak w przypadku małej łazienki, nie sprawdzą się białe podłogi na których będą widoczne wszystkie zabrudzenia i które bardzo trudno będzie utrzymać w czystości.

Błąd 4: Lampy kolidujące z górnymi szafkami

Dobór lampy przy aranżacji małej kuchni to zazwyczaj wisienka na torcie i stylistyczne dopełnienie wnętrza. Niestety wiele osób zapomina o odpowiedniej wielkości oświetlenia oraz o tym, by jego elementy nie kolidowały z górnymi szafkami. Będzie to problematyczne zwłaszcza w przypadku szafek sięgających do sufitu w wąskich kuchniach tunelowych, w których meble są po obydwu stronach.

Aby więc uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przed zakupem należy sprawdzić wymiar lampy kuchennej i skontrolować, czy będzie ona odpowiednia do danego wnętrza.

INSPIRACJE: Nowoczesne lampy do kuchni.

Błąd 5: Niezaplanowanie trójkąta roboczego

Podstawą ergonomii w każdej kuchni jest trójkąt roboczy, a jego zastosowanie pozwala na takie zaaranżowanie pomieszczenia, aby gotowanie było wygodniejsze. Polega on na umieszczeniu lodówki, płyty grzewczej oraz zlewozmywaka w takich odległościach od siebie, aby przemieszczanie się podczas przyrządzania wysiłków było łatwiejsze.

Oczywiście w przypadku aranżacji małej kuchni zazwyczaj trudno jest spełnić tę zasadę co do centymetra, jednak bez wątpienia warto się nią kierować, aby uniknąć funkcjonalnej gafy. Jakie więc powinny być wspomniane odległości?

  • Optymalna odległość między lodówką a zlewozmywakiem, powinna być w przedziale od 60 do 180 cm.
  • Pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą od 60 do 160 cm.
  • Pomiędzy płytą grzewczą a lodówką od 120 do 210 cm.

Często w bardzo małych wnętrzach trudno spełnić nawet najniższą z podanych wartości. Jednak zawsze warto przetestować, które rozwiązania będą najbardziej ergonomiczne.

zasada trójkąta roboczego w kuchni
DOBRA PRAKTYKA: Prawidłowo wydzielony trójkąt roboczy, tym razem na przykładzie pracowni Interjo Projektowanie Wnętrz.

Błąd 6: Zbyt niski/zbyt wysoki blat

Obranie wysokości blatu przy aranżacji małej kuchni ma kluczowe znaczenie, by przygotowywanie posiłków było wygodne. Także i tutaj wiele osób kieruje się bardzo ogólnikowymi zasadami, a wymiar ten zawsze powinien być dopasowany do domowników. Typowa wysokość blatu w kuchni to około 85 cm. Jeśli jednak domownicy są wyżsi, powinno to być 90 cm, a nawet więcej.

Należy więc sprawdzić, jaka wysokość będzie optymalna, by zagwarantować sobie ergonomiczne stanowisko do pracy podczas gotowania.

Błąd 7: Niepraktyczny blat kuchenny

Powierzchnie kuchenne są narażone na różnego rodzaju zabrudzenia i działanie substancji, które mogą je uszkadzać. Taką powierzchnią jest w szczególności blat, na którym kładziemy produkty spożywcze i gorące naczynia, często na nich również kroimy.

Właśnie dlatego zaleca się, aby w przypadku wyboru blatu kuchennego kierować się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim praktycznością. Przykładem są marmurowe blaty kuchenne. Choć znakomicie się prezentują, to łatwo chłoną substancje i są wysoce narażone na zarysowania. Dodatkowo są bardzo drogie, dlatego też ewentualna wymiana czy nawet naprawa, będzie wiązała się z dużym wydatkiem.

aranżacja małej kuchni z blatem z lastryko
DOBRA PRAKTYKA: Blat z efektem lastryko. Choć jasny, to dzięki drobnym elementom będzie maskował zabrudzenia. Projekt Interjo Projektowanie Wnętrz.

Nie ulega wątpliwości, że piękne są również blaty z drewna. Niestety także i tutaj bardzo łatwo o zabrudzenia, do których może doprowadzić pozostawiona na zaledwie kilka godzin mokra ściereczka, czy plama po winie.

Właśnie dlatego wybierając blat do kuchni trzeba zadać sobie pytanie, czy jesteśmy osobami zdyscyplinowanymi i dbającymi o porządek, które będą w stanie zatroszczyć się o blat z drewna czy marmuru? Czy może lepiej wybrać tańszy, aczkolwiek bardziej praktyczny zamiennik, który będzie łatwiejszy w utrzymaniu?

Błąd 8: Zbyt mała liczba szuflad

Szuflady to jedne z najbardziej praktycznych schowków, jeśli chodzi o przechowywanie. Niestety często w kuchni jest ich zbyt mało, przez co małe rzeczy trafiają do głębokich szafek. Wówczas trudno je wydostać i utrzymać w porządku.

Okazuje się jednak, że planując nawet niewielką kuchnię, można przemycić w niej miejsce na szuflady. Przykładem jest choćby przestrzeń pod piekarnikiem, jeśli zdecydujemy się na mniejszy sprzęt AGD. Miejsce na szuflady powinno znaleźć się również w strefie przechowywania oraz strefie przygotowywania. To w nich jest najwięcej małych elementów, które często są potrzebne przy gotowaniu i serwowaniu posiłków.

Błąd 9: Okno kuchenne kolidujące z baterią kuchenną

Aranżacja małej kuchni w kształcie litery U z oknem to bardzo częsty wariant, zwłaszcza w nowo budowanych domach. Zgodnie z układem strefowym, rozsądne jest ustawienie zlewu właśnie przy oknie. Przy czym w takiej sytuacji należy pamiętać o kilku dodatkowych czynnikach.

Niestety częstym błędem wynikającym z takiego ustawienia jest niemożność całkowitego otwarcia okna kuchennego, które wówczas uderza o baterię, czy nawet o sam wystający zlew. Dobrze więc, by bateria była zaplanowana tak, aby umożliwiała pełne otworzenie przynajmniej jednego skrzydła okiennego. To ważny element aranżacji małej kuchni, który na późniejszych etapach trudno zmodyfikować.

Błąd 10: Duży stół w wąskiej kuchni

Stół w kuchni to praktyczne rozwiązanie, przy czym nie zawsze optymalne. Jeśli mamy wąską kuchnię, wówczas często lepiej zrezygnować ze zwykłego stołu, który można przenieść do salonu i zaaranżować w nim małą jadalnię. Alternatywą są również węższe półki, przy których można postawić hokery kuchenne.

Hokery kuchenne cieszą się obecnie sporą popularnością, pozwalają bowiem zaaranżować małą powierzchnię do spożywania posiłków. W niedużych i wąskich kuchniach, zdecydowanie warto się na nie zdecydować.

wąska kuchnia z hokerami w kolorze szarym
DOBRA PRAKTYKA: Projekt wąskiej kuchni KAZA Concept z hokerami kuchennymi.

Błąd 11: Wyspa kuchenna zbyt blisko szafek

Kuchnia z wyspą to bez wątpienia marzenie wielu osób planujących aranżację małej kuchni. Jeśli jednak pomieszczenie jest zamknięte, powinno mieć niemniej niż 15m2, aby móc ją w nim umieścić. Wynika to z faktu, że wyspa zabiera sporo miejsca i może utrudniać otwieranie szafek i wygodne korzystanie z pomieszczenia. Będzie to miało miejsce zwłaszcza wtedy, gdy będą znajdować się w nim dwie osoby.

Wyspa kuchenna powinna być więc oddalona od szafek i sprzętów na co najmniej 60 cm. Choć oczywiście im więcej, tym korzystanie z niej będzie wygodniejsze.

Błąd 12: Zbyt mało miejsca do przechowywania

W ostatnich latach coraz modniejsze stały się półki kuchenne zastępujące typowe, górne szafki. O ile jednak takie półki doskonale sprawdzają się w mikroapartamentach i mieszkaniach na wynajem krótkoterminowy, raczej odradza się ich montaż w niedużych kuchniach na całej ścianie.

W tych ostatnich przestrzeń do przechowywania powinna być wykorzystana w sposób maksymalny zwłaszcza, gdy domowników jest więcej. Właśnie dlatego półki nie będą najlepszym rozwiązaniem.

  1. Organizer na blat kuchenny z drewna i stali – idealny do rustykalnych oraz klasycznych kuchni z elementami z drewna.*
  2. Praktyczny uchwyt na gąbkę – minimalistyczny uchwyt w kolorze czarnym.
  3. Elegancki stojak na łyżkępraktyczny i elegancki gadżet kuchenny w jednym.*

*Link afiliacyjny.

Błąd 13: Za mała odległość pomiędzy zlewem, a płytą grzewczą

Kolejnym błędem przy aranżacji małej kuchni jest zbyt mała odległość pozostawiona pomiędzy zlewozmywakiem, a płytą grzewczą. W przypadku niedużych kuchni, powinno być to co najmniej 40 cm. Już nawet tak nieduża odległość pozwala na odłożenie gorącego garnka, położenie talerza, czy pokrojenie niezbędnych składników. Z tego samego powodu płyta nie powinna być umieszczona w jednym ciągu razem ze zlewem.

aranżacja małej kuchni z zielony frontami
DOBRA PRAKTYKA: Optymalna odległość pomiędzy zlewem a płytą grzewczą to klucz dobrze zorganizowanej kuchni. Tym razem projekt INVENTIVE studio.

Błąd 14: Sprzęty niedopasowane do potrzeb właścicieli

Duża lodówka side by side w małej kawalerce? A może zaledwie dwupalnikowa płyta w mieszkaniu małej rodziny, która samodzielnie gotuje większość posiłków? Niestety wybór nieodpowiednich sprzętów to częsty błąd, który łatwo popełnić zwłaszcza w niedużych kuchniach.

W tym przypadku ponownie na pierwszy plan wysuwa się konieczność precyzyjnego wskazania funkcji pomieszczenia oraz tego, w jaki sposób będzie ono wykorzystywane. To jeden z najważniejszych kroków mających na celu upewnienie się, że kuchnia będzie funkcjonalna.

Na szczęście obecnie producenci oferują sprzęt AGD w wielu wariantach wielkościowych. Sprawia to, że dopasowanie ich do swoich potrzeb wcale nie jest tak trudne.

Błąd 15: Zagracenie blatu

Głównym wyzwaniem w przypadku aranżacji małej kuchni jest ograniczona przestrzeń blatu roboczego. Niestety wiele osób dodatkowo ją zagraca, czy to różnego rodzaju dekoracjami, czy sprzętami, które mogłyby być wyciągane z szafek tylko w razie konieczności. Przykładem są duże tostery, miksery czy wagi kuchenne, które często zajmują naprawdę dużo miejsca i które najlepiej po użyciu po prostu schować. Chyba, że dodatkowo mają stanowić element dekoracyjny.

  1. Waga kuchenna w stylu retro – piękna waga, idealna do kuchni w stylu skandynawskim.*
  2. Retro mechaniczna waga – model z odrobiną koloru i w retro stylistyce.
  3. Biała waga firmy ADE – wariant dla minimalistów.*

*Link afiliacyjny.

Zagracenie blatu wpływa również na to, że pomieszczenie dodatkowo wydaje się jeszcze mniejsze, aniżeli w rzeczywistości. Warto więc zadbać o ład i porządek, na czym zyska wygląd niedużej kuchni.

Aranżacja małej kuchni zdaje się być prawdziwym polem minowym z ryzykiem popełnienia wielu błędów. Jednak unikając tych powyższych ma się większą gwarancję, że pomieszczenie zostanie zaprojektowane funkcjonalnie i pięknie. A Wy? Przed jakimi błędami w tym zakresie możecie przestrzec inne osoby? Czekam na komentarze!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *